Audiente Primar Luni, Viceprimar Miercuri si Secretar Joi de la  09:00-12:00

    ACTIVITATI PREVENIRE

    Anexa_1_-_Muniţia_neexplodată_un_real_pericol_1.jpg

     

     

     

                   

     
       

     

    Acţiunile şi măsurile de prevenire precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.

              

     

    Ce este asanarea ?

    Asanarea reprezintă ansamblul de operaţiuni executate pentru înlăturarea (distrugerea) muniţiei neexplodate (rateuri) şi dezafectarea terenurilor, altele decât poligoanele de trageri ale armatei, rezultate din următoarele acţiuni:

    • atacuri aeriene inamice asupra teritoriului ROMÂNIEI ;
    • operaţiuni militare terestre duse în timpul războiului ;
    • explozii sau incendii la depozitele de muniţii sau materii explozive ;
    • accidente pe timpul transportului de muniţii ;
    • trageri de instrucţie cu muniţie de război în poligoane special amenajate şi care ulterior, urmează a fi redate în circuitul economic.

     

     

     

    Ce sunt muniţiile rămase neexplodate ?

    Muniţiile rămase neexplodate sunt toate categoriile de muniţii utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau iniţiate, care nu au avut efect final prin nefuncţionare sau cele neutilizate şi care nu au fost distruse, descoperite în locuri, altele decât cele permise.

    Care sunt tipurile de muniţii care fac obiectul intervenţiei pirotehnice a subunităţilor Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ?

    Cartuşele pentru armamentul de infanterie, terestru, de pe maşinile de luptă sau antiaerian, pînă la calibrul 14,5 mm, loviturile pentru tunurile terestre, de bord sau de pe nave, peste calibrul 20 mm, bombele şi loviturile reactive pentru aruncătoare, rachetele terestre, de bord sau de pe nave, arme sub apă ( torpile şi mine), bombe de aviaţie, grenade de mână, mine de geniu, cartuşe de semnalizare şi iluminare, petarde, pulberi, explozivi, materii incendiare şi fumigene, utilizate pentru încărcarea muniţiilor, mijloacele pirotehnice de iniţiere şi aprindere, precum şi orice elemente ale acestora, încărcate cu substanţe explozive.

      

    Ce este o operaţiune pirotehnică ?

    Operaţiunea pirotehnică reprezintă o activitate efectuată de unul sau mai mulţi pirotehnicieni în vederea neutralizării, prin proceduri specifice, a unei muniţii descoperite neexplodate .

     

     

    Ce este pirotehnia ?

    Pirotehnia (Arta focului: pir = foc, tehno – artă) reprezintă tehnica fabricării şi utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea muniţiilor, a armelor de foc, a unor substanţe explozive şi a artificiilor (studiul compoziţiilor şi produselor care în urma reacţiei de ardere dau un efect luminos, termic, incendiar şi de fum).

    Arme şi muniţii descoperite pe

    teritoriul judeţului Brăila (aprilie 2004)

     

     

    Ce este semnalizarea de securitate şi/sau sănătate ?

    Semnalizarea care, raportată la un obiect, o activitate sau o situaţie determinată, furnizează o indicaţie sau o cerinţă referitoare la securitatea şi/sau sănătatea persoanelor la locul de muncă şi care se realizează, după caz, prin intermediul unui panou, al unei culori, al unui semnal luminos sau acustic, al unei comunicări verbale sau al unui gest-semnal .

                                                  

    Care sunt obligaţiile cetăţenilor pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate ?

     

    • să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul general ( judeţean) pentru situaţii de urgenţă despre descoperirea de muniţii neexplodate;
    • să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate ;
    • să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate ;
    • să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice ;
    • să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
    • să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate ;
    • să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc;
    • să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate .
    • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate .

                        

      

    Cine execută asanarea terenurilor şi neutralizarea muniţiilor descoperite neexplodate?

    Asanarea terenului şi neutralizarea muniţiei rămase neexplodate din timpul conflictelor armate se execută de către subunităţi specializate şi specialişti pirotehnicieni din serviciile de urgenţă profesioniste din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit instrucţiunilor şi normelor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

    ÎN ORICE SITUAŢIE PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL!

     

    ÎN CAZ DE PERICOL APELAŢI NUMĂRUL UNIC DE URGENŢĂ

    112

     

    Statistica Web

    Astazi835
    Ieri405
    Saptamana3342
    Luna8319
    Total783676

    24-12-21
    © 2024 UAT Primaria Bordei Verde, Jud Braila. All Rights Reserved. Designed By Absolut Web Expert.
    AȚI ÎNTÂMPINAT O PROBLEMĂ TEHNICĂ? TRIMITEȚI-NE UN MESAJ LA ADMINISTRATOR SITE

    | Creare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Scoala Gimnaziala | Realizare Site Gradinita | Realizare Site Primarie | Realizare Site primarie si institutii |